Alfabetisk pletliste

Pletten væk!

At vide, hvordan man bærer sig ad er alfa og omega. Også når du skal fjerne pletter. Hurtighed, tålmodighed og knofedt er også nødvendigt. Alt det handler denne hjemmeside om. Læs den og brug den bagefter som opslagsværk.

Langt de fleste pletter går af i vask eller rensning. Men nogle giver os problemer.

Man skal i bogstaveligste forstand være på pletten, for at få pletter af. Alligevel er der pletter, der simpelthen ikke lader sig fjerne, selvom man straks giver sig i kast med at tage dem af: Stof og farver kan være så sarte, at de ikke tåler det nådvendige middel eller den rigtige fremgangsmåde. Et renseri vil måske kunne hjælpe med genstridige pletter, fordi de har andre midler og måder at fjerne pletter på. Men der kan være nogle, som heller ikke et renseri kan fjerne. Husk at fortælle renseriet, hvad du har spildt.

Natriumpyrofosfat, Natriumthiosulfat, Natrium-hvadfornoget?

Der er ingen grund til at bruge skrappe kemikalier til at fjerne pletter med, når mindre kan gøre det. Kemikalierne kan være både skadelige for sundheden og for miljøet. På denne hjemmeside vil vi anbefale midler, som er effektive og samtidig mindst mulig skadelige.

Du kan købe særlige pletfjerningsmidler. De er sjældent mere effektive og er ofte dyre i brug. Mange af dem bleger pletterne, hvilket er uheldigt på kulørt tøj. De midler, vi anbefaler, er nogle, de fleste har i hjemmet.

Værd at vide, når du skal fjerne en plet

Hvad har du spildt?

Hvilket stof/tekstil er pletten kommet på?

Kan tøjet tåle vask eller rensning? Se evt. i tøjets mærke.

Er der nogle midler, tøjet ikke kan tåle?

Sådan bærer du dig ad

Sug mest mulig af pletten op eller skrab forsigtigt.

Hvis du har pletter på gulvtæppet læs først afsnittet - "Svært, endnu sværere, umuligt - om pletter på gulvtæpper og møbler".

Slå op på hjemmesidens pletliste under plettens navn, fx. kaffe.Slå evt. op i registret, hvis du ikke kan finde den plet, du søger i pletlisten. Vi kan have kaldt den noget andet.

Find fremgangsmåderne og læs om midlerne før du går i gang.

Hvad betyder mærkerne i tøjet?

Nogle pletter kræver, at du gør noget ved dem, inden du vasker tøjet, Ellers går de ikke af, men sidder måske endda endnu bedre fast, når du først har vasket tøjet.

Se altid på mærket i tøjet, før du går i gang med at fjerne pletter. Det har betydning for, hvordan du skal bære dig ad. Firmaerne har ikke pligt til at mærke tøjet med, hvad det kan tåle - altså en renholdelsesmærkning. Til gengæld skal der stå, hvad tøjet er lavet af fx. bomuld, uld polyester.

Renseri - hvornår?

Køb først og fremmest tøj, der kan vaskes. Det er nemmere og billigere at vedligeholde.

Som hovedregel skal du lade være med selv at rense pletter af tøj, der kun tåler rensning. Det er alt for let at ødelægge tøjet, så overlad det til et renseri. Husk at fortælle renseriet, hvis du har særlige pletter på tøjet.

Du risikerer at miste dine rettigheder overfor sælgeren af tøjet, hvis du prøver at fjerne pletter i syrid med den vejledning, som han eller fabrikanten har givet.

Svært, endnu sværere, umuligt - om pletter på gulvtæpper og møbler

I princippet kræver en bestemt plet et bestemt rensemidel. Alligevel kan der være forskel på de rensemidler, vi anbefaler til gulvtæpper:

En plet på tøjet kan du nemmelig behandle fra både underside og overside, og du kan som regel enten vaske eller rense tøjet bagefter.

Et væg-til-væg gulvtæppe derimod kan du i sagens natur ikke vaske. Og du kan ikke bearbejde pletter så godt, fordi du er nød til at tage hensyn til tæppets underside. Nogle rensemidler fx. renset benzin, terpentin og petroleum ødelægger skumbagsiden. Brug derfor så lidt som muligt for at forhindre, at det trænger ned i tæppet.

En tæpperensning, som du selv foretager med en ekstraktionsmaskine, eller en rensning hos et tæpperenseri, fjerner sjældent gamle pletter. Men kan måske friske et tæppe lidt op.

Heluldne, helt lyse gulvtæpper med luv er næsten umulige at fjerne pletter på.

Endelig er de fleste pletter på møbelstoffer umulige at få væk, hvis du ikke kan tage betrækket af og vaske eller rense det. Er du nød til at bruge meget rensemidel, risikerer du, at snavs og støv fra polstringen trækker op og giver skjolder. Du kan også være uheldig, at farver løber ud. Lev med pletterne eller kontakt t renseri, som har specialiseret sig i at rense tæpper og møbler.

Giver du dig i kast med pletter på gulvtæpper, så vær opmærksom på, at du nemmest får en plet af, hvis du straks gør noget ved den:

Sug mest muligt op.

Støvsug grundigt.

Brug så lidt rensemiddel som muligt og brug det kun på selve "åstedet". Gentag evt. behandlingen.

Sørg for, at der ikke kommer en skarp kant mellem vådt og tørt.

Med sødmælk og opvaskemiddel.

I pletlisten foreslår vi så idt det er muligt midler, som de fleste har i husholdningen. Midler som er effektive og mindst skadelige for helbred og miljø.

I nogle tilfælde er det nødvendigt med lidt skrappere midler som fx. acetone og benzin.

Du må overveje, om du kan leve med en plet, eller du for enhver pris vil forsøge at få den af. Men læs sikkerhedsforskrifterne på etiketten, brug hansker, luft evt. ud og send børnene ud af rummet.

Nogle midler kan skade stoffet. Hvis du er i tvivl, så prøv på en rest af stoffet eller på en indvendig søm for at se, om farve og fibre tåler midlet.

Husk, at afleverer gamle kemikalier til kommunens modtagelse for farligt affald!

Lås rengøringsmidler og andre kemikalier inde i et skab eller sæt dem højt, så børn ikke kan nå dem.

Forsøg kun at have de midler stående, som du bruger jævnligt.

Opvaskemiddel

Du skal bruge flydende, ufarvet, opvaskemiddel - det, du bruger til opvask i hånden.Fugt pletten med midlet, dæk evt. pletten med plast eller kom tøjet i en plastpose, så pletten holdes fugtig. Tøjet skal ligge 4-6 timer - helst natten over.

Nogle farver er så følsomme, at de kun tåler meget kort tid. Men der er så risiko for, at pletten ikke er opløst. Du må i så fald vælge mellem pletten eller en skade på tøjet.

Til gulvtæpper skal opvaskemiddel piskes sammen med vand til skum, og du skal kun bruge skummet. Ellers bliver tæppet for vådt. Brug 1 spsk. til 1 dl. koldt vand. En skumgummisvamp er god til formålet. Tør efter med en klud vredet op i lunkent vand.

Sødmælk

Du skal bruge sødmælk, da det er fedtstoffet i mælken, der fjerner pletten. Letmælk og skummetmælk kan i nødstilfælde bruges, men de er pga. et mindre indhold af fedt ikke så effektive. Fløde giver for store fedtpletter.

Husholdningseddike

Brug ufarvet husholdningseddike. Eddike irriterer øjne og hud.
Brug det frem for eddikesyre.

Eddikesyre

32% eddikesyre er en stærk syre, og der er risiko for ætsning af huden. Hvis du alligevel bruger eddikesyre, skal du fortynde den i forholdet 1 del eddikesyre til 7 dele vand.

Salmiakspiritus

Den kemiske betegnelse er ammoniakvand, men i handlen møder man oftest betegnelsen salmiakspiritus.

Du kan købe den i 2 styrker -8% og -25%. Sidstnævnte bliver i handlen ofte kaldt tredobbelt salmiakspiritus. Den er ætsende og irriterer øjne og åndedrætsorganer. Opløsningen på 8% irriterer øjne, hud og åndedrætsorganer, men er ikke mærket ætsende. Vælg opløsningen på 8% - den er god nok til at fjerne pletter!

Petroleum

Vælg den lugtfri. Petroleum er brandfarlig og kan efterlade en fedtet plet, som med tiden fordamper. Kan du ikke vente på, at den er fordampet, må du behandle den som en fedtplet - se i pletlisten under fedt.

Benzin

Renset benzin. Benzin er meget brandfarligt.

Acetone

Acetone er meget brandfarligt, og du skal undgå at indånde dampene. Acetone opløser acetat og kan derfor give huller i tøj, der indeholder acatat.

Husholdningssprit

Denatureret husholdningssprit, ethanol.
Sprit er meget brandfarlig. Bemærk, at det kan ændre tøjets farver.

Terpentin

Mineralsk terpentin.
Terpentin er meget brandfarlig og farlig at indånde. Terpentin kan efterlade en fedtet plet, som med tiden fordamper.

Brun sæbe

Brug helst den faste brune sæbe frem for den flydende, da den er bedre til at få fx. malerpletter af.
Sæben kan ændre tøjets farver og skader uld og silke.

Natriumdithionit

Affarvningsmidlet er sundhedsskadeligt, kan foresage brand og udvikler giftige gas, hvis det kommer i kontakt med syre.
Luft ud, mens du bruger det!

Affedtningsmiddel

Et affedtningsmiddel kan enten være en tyk creme, som du smører på det tørre stof, eller det kan være en tynd væske, du sprayer på.

Det kan tage kortere eller længere tid at bløde pletten op, - det afhænger af tøjets tykkelse og hvilket middel, du har købt. Følg brugsanvisningen nøje.

Nogle farver er så følsomme, at de kun tåler en meget kort behandling. Men der er så risiko for, at pletten ikke er opløst. Du må i så fald vælge mellem pletten eller en skade på tøjet.
Farvehandler og nogle tankstationer har det.

Brintoverilte

Brintoverilte 3% kan bruges til at blege en plet med. Dup med midlet og gnid grundigt efter med vand.
Apotek eller materialist har det.

Vaskemiddel med blegemiddel

Brug det vaskemiddel, du normalt bruger til hvidt kogetøj. Midlet skal indeholde blegemidler.
Brug ikke vaskemiddel med optisk hvidt, - det kan give lyse skjolder. Optisk hvidt kan skade vandmiljøet.

Fem ferme fremgangsmåder:

Skylle

Læg tøjet med pletten stramt over en kop eller en skål. Pletten skal vende nedad. Hold det under vandhanen og lad koldt vand løbe igennem tøjet. Gnid samtidigt forsigtigt på pleten med en finger.
Da det er vrangsiden, du gnider på, er fremgangsmåden mindre hård ved stoffet, end hvis du gnider på retsiden.

Gnide

Læg stoffet med pletten opad på et sugende underlag fx. et gammelt frottéhåndklæde. Dyp en bomuldsklud i rensemidlet og fugt pletten med kluden. Gnid meget forsigtigt på pletten fra midten og udefter og undgå en for skarp kant i mellem vådt og tørt. Flyt stoffet med pletten rundt på underlaget, så derhele tiden er rent og tørt under pletten. Dup efter med en tør klud.

At gnide  på en plet kan skade nogle stoffer. I mange tilfælde bør du i stedet skylle eller dyppe pletten. Lad være med at gnide på stoffer, der er løst vævede eller stoffer med luv.

Undgå at gnide på kulørte bomulds- og silkestoffer - de får let et "støvet", hvid-slidt udseende.

På nogle stoffer kan farven gå af, når man gnider på dem. Prøv evt. at gnide på en søm for at se om stoffet er "gnideægte".

Og gnid heller ikke på uld, da det kan krympe og filtre.

Suge op

Læg stoffet med pletten opad på et sugende underlag fx. et gammelt frottéhåndklæde. Dryp et par dråber af rensemidlet på og sug det straks op igen med køkkenrulle eller en tør klud. For meget rensemiddel kan give skjolder. Flyt stoffet med pletten rundt på underlaget, så der hele tiden er tørt og rent under pletten. Dup efter med en klud med lidt af midlet på, så der ikke bliver en skarp kant i mellem vådt og tørt. Dup efter med en tør klud.

Dyppe

Hæld rensemidlet i en underkop. Læg tøjet med pletten opad ud over underkoppen. Gnid meget forsigtigt fx. med en teske. Så snart rensemidlet i skålen bliver snavset, skal du skifte det ud med noget rent. Hvis det ikke er nødvendigt at vaske tøjet bagefter, kan du duppe stoffet med en klud med lidt af rensemidlet på, så der ikke bliver en skarp kant i mellem vådt og tørt. Gnid forsigtigt efter med en tør klud.

Dampe

Tag en tyk sugende klud fx. en ren gulv- eller karklud. Gør den fugtig og læg den sammen på et strygebræt eller et bord, der kan tåle varme. Sæt et varmt strygejern på kluden. Når kluden damper, tager du strygejernet væk. Så lægger du tøjet med pletten opad på den dampende klud. Dampen løsner pletten, og du kan samtidigt gnide forsigtigt med en teske eller en klud. Kom evt. lidt af rensemidlet på denne klud.

Når den farvede plet ikke går af.

Du kan evt. affarve eller blege tøjet, hvis en plet ikke går helt af. De midler, vi nævner her, kræver at du læser etiketten grundigt og følger sikkerhedsforskrifterne.

Affarve

Kun hvidt og farveægte tøj, der tåler vask kan klare en affavning. Prøv evt. på en indvendig søm, for at se om farven er farveægte.

Når du affarver, skal det gå så hurtigt som muligt. Lynlåse, knapper o.l. af metal kan blive ødelagt.

Sådan gør du

Brug et færdigt affarvningsmiddel, som indeholder natriumdithionit. Følg brugsanvisningen.

Hvis tøjet er af uld eller silke, bruger du kun natriumdithionit. - 1 tsk. til ½ liter vand.

Vandet skal være så varmt, som tøjet tåler. En balje af plast er bedst til formålet. Dyp pletten i opløsningen. Så snart pletten forsvinder, dypper du flere gange i rent vand. Sørg for at lufte ud hele tiden.

Blege

Du kan også blege en plet væk med et vaskepulver. Hvidt tøj er bedst egnet. Kulørt tøj bliver ofte lysere.

Sådan gør du

Brug et vaskepulver, der indeholder blegemiddel. Lav en grød af vand og vaskepulver og læg den på pletten. Hold grøden fugtig ved at lægge et stykke plast over. Efter nogle timer gnider du pletten og skyller efter med vand. Gør det evt. flere gange.

Med klor

Klorholdige midler fx. Klorin® ødelægger uld og silke og mørner de fleste andre stoffer. Strygefri bomuld kan blive gult. Lynlåse, knapper o.l. af metal kan blive ødelagt og kan give pletter på tøjet.

Klor skader miljøet.

Kan jeg affarve eller blege et gulvtæppe?

Du kan være heldig at blege en plet på gulvtæppet med brintoverilte 3% og gnider forsigtigt på pletten. Gnid grundigt efter med vand. Du kan evt. bruge vaskemiddel - se førnævnte - men det er svært at få midlet op af tæppet igen, fordi du ikke kan skylle tæppet ordentligt igennem.

Alfabetisk pletliste

I den alfabetiske liste finder du et godt råd om, hvordan du får pletten af tøjet eller gulvtæppet.

Du kan måske fjerne pletter på rensetøj, - altså tøj, du normalt ville sende til rensning. Men der er risiko for, at du får en skjold.

Er du i tvivl, skal tøjet altid renses.

Husk altid at fortælle renseriet, hvad du har spildt. Et renseri kan ikke altid fjerne en plet.